Агрегатор на източници

,,Дългият поход‘‘ на Владислав Варненчик и Златишката битка от 1443 г.

Новини от Панагюрище - Пет., 12/08/2023 - 14:38

През месец декември 2023 г. се навършват 580 години от т. нар. ,,Златишка битка‘‘ в Средна гора. Тя се води между обединената кръстоносна войска на полско-унгарския крал Владислав III Варненчик и османските войски ръководени от султан Мурад II.

,,Златишката битка‘‘ е част от т. нар. ,,Дълъг поход‘‘ от 1443 – 1444 г. проведен с цел изтласкването на османските турци от Балканския полуостров и освобождението на балканските народи. Ръководител на похода става младият (20 годишен) полско-унгарски крал Владислав III Ягело (1434 – 1444 г.). Негов пръв военачалник и пълководец бил трансилванският воевода Янош Хуняди, който е една от най-известните личности в Европа по онова време. Хуняди придобил голяма слава с нанасянето на тежки поражения на османците. Към позицията за война с турците се придържал и сръбският владетел Георги Бранкович, който искал да възвърне загубените си земи и двамата си сина (пленени и ослепени от турците). Влашкият войвода Влад Дракул (днес световно известен с митологичния си образ на вампир) също подкрепял кръстоносния поход. Негови бойци са част от състава на армията на Владислав Варненчик.

Още от самото начало обединените кръстоносни войски получават съдействието на поробеното от Турция население. Българи, сърби и албанци помагат всячески на кръстоносците. Балканските народи виждат в похода възможност за спасение. С водене на победоносни сражения кръстоносната армия овладява последователно градовете Ниш и Пирот, а на 20 ноември, превзема и София. След като напускат последния град, кръстоносците се насочват към Пловдив. Пътят им обаче е пресечен при Ихтиманските теснини от османската войска на султан Мурад II. Неговото намерение е да блокира Ихтиманския проход на Средна гора, през който минава известният Траянов път, както и други проходи в района.

Почти без изключение хронистите, които описват похода от 1443 г., споменават мястото Излади, на което са се водили основните битки между кръстоносната и османската войски. Наименованието най-вероятно е турцизирана форма на ,,златна‘‘, ,,златица‘‘. Според повечето средновековни хронисти това е планина или проход. Основните предполагаеми локализации са: 1) района на днешния гр. Златица, 2) полето Костенец – Баня, пред силно укрепената Момина клисура, 3) долината на р. Мътивир при селата Мухово и Поибрене, 4) Медетския проход, 5) територията около с. Петрич.

В част от горепосочените райони са проведени археологически обходи, както и сондажни проучвания на някой от разположените там обекти. От района на гр. Панагюрище такива са руините от крепост между Пирдоп и ,,Панагюрски колонии‘‘, връх Сакарджа и местността ,,Латински гробища‘‘, от района на гр. Костенец – местността ,,Юрушко поле‘‘, крепостта до гара ,,Сестримо‘‘ и др.

Откритите археологически материали и наличието на местности със специфични топоними подсказват, че се касае не за един, а за няколко сблъсъка между кръстоносците и османската армия. На този етап абсолютно сигурни доказателства, които биха дали възможност категорично да се посочат местата в района на Средногорието, където турската армия претърпява поражения от кръстоносците през 1443 г., няма. Част от проучените обекти обаче имат отношение към разглежданите събития.

Походът от 1443 – 1444 г., въпреки значителните военни успехи на кръстоносците, е прекратен поради изключително лошите зимни метеорологични условия, които възпрепятствали понататъшното придвижване на войската. Тази първа антиосманска кампания на Владислав Варненчик не постига крайната си цел. Въпреки това тя се счита за успешна. За първи път османската армия е победена неколкократно и тези събития вдъхват увереност сред балканските народи, че могат да се избавят от поробителя. Започват усилени приготовления за втори кръстоносен поход. Той се осъществява през лятото и есента на 1444 г. и завършва с т. нар. ,,Битка на народите‘‘ при град Варна.

 

 

 

Автор: Ивайло Златков, уредник отдел "Археология"

Tags: Владислав Варненчиккръстоносен походЗлатишка биткаСнимки: 

74 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

Новини от Панагюрище - Пет., 12/08/2023 - 10:18

8 декември 1949 г. - инструментите на Павел, Петко и Михо Дейкови опират в интересни метални предмети. Измиват ги в близката река Мерул и пред очите им се разкриват блестящи на зимното слънце съдове - деветте съда на Панагюрското златно съкровище. 74 години ритуалният сервиз предизвиква възхищението от съвършенството на тракийската култура.

Tags: Панагюрско златно съкровищебратя Дейкови8 декември

Интерактивен урок в музея

Новини от Панагюрище - Ср., 12/06/2023 - 14:50

Днес, 06.12.2023 г. в музейните обекти се проведе интерактивен урок на тема : "Духът на балгарската възрожденска къща". Учениците от 7а клас на ОУ "Проф. Марин Дринов" Панагюрище разгледаха и научиха повече за украсителните елементи на възрожденските къщи, за колелото на живота и алафрангите в Лековата къща, както и за новото и европейското, което е навлязло в Панагюрище.

СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПАНАГЮРИЩЕ

Новини от Панагюрище - Ср., 12/06/2023 - 14:22
Исторически музей - Панагюрище е сред 60-те културни институции в страната, чиито проекти са одобрени в конкурсната сесия на Министерство на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии, тема 2: Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии. Удовлетворени сме от факта, че нашият музей се нарежда на 16 място от 60 спечелени проекти по темата. Високата оценка на комисията, отразява сериозната и задълбочена работа на екипа за подготовка на проектното предложение. Нека в днешния Християнски празник - Никулден си пожелаем здраве и успех в реализацията на проект "Реликви от Панагюрище - духовност, стопанство, свобода (дигитализация)"! Tags: спечелен проектИсторически музей - ПанагюрищеМинистерство на културата

Коледният дух завладя музея

Новини от Панагюрище - Ср., 12/06/2023 - 11:42
Фоайето на Исторически музей - Панагюрище грейна, след като и тази година по традиция бяха запалени Коледните светлини! Нека предстоящите празници бъдат за всички нас щастливо озарени и смирени! Tags: КоледаИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

"Народ без култура е народ без бъдеще"

Новини от Панагюрище - Ср., 12/06/2023 - 10:27

Колективът на Исторически музей - Панагюрище се включва символично в протеста, организиран от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюза на артистите в България (САБ), Независима синдикална федерация (НСФ) „Култура“ към КНСБ и Национална федерация (НФ) „Култура“ към КТ „Подкрепа“. По този начин изразяваме нашата подкрепа към колегите от областта на сценичните изкуства и се присъединяваме към техния призив за достойно заплащане на всички, работещи в сферата на културата, а също така и адекватна политика спрямо нашия сектор. Защото "народ без култура е народ без бъдеще".

Tags: Протесткултура

"Родена край Одрин"

Новини от Панагюрище - Вт., 12/05/2023 - 10:55

На 4 декември 2023 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба "Родена край Одрин". Доц. д-р Атанас Шопов, директор на институцията приветства присъстващите в залата. Той представи колегите от РИМ - Велико Търново и представители от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“. Сред официалните гости беше г-н Желязко Гагов, кмет на Община Панагюрище, който отправи поздрав към всички. Д-р Симеон Цветков разказа на аудиторията интересни факти от подготовката на изложбата, изработването на 70 модели и диорами на артилерийски системи били на въоръжение в Българската армия през годините и от заснемането на филм - възстановка "Защитниците на Добро поле". Всички, които посетиха мероприятието имаха възможността да задават своите въпроси и да споделят свои мнения.

Tags: изложбаРИМ - Велико Търновофилм

Ще бъде открита изложба "Родена край Одрин"

Новини от Панагюрище - Ср., 11/29/2023 - 12:53

Организираната от РИМ-Велико Търново и Исторически музей-Панагюрище изложба „Родена край Одрин” представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят в битките на Балканската война. Ще бъдат представени фотографии от ДВА, РИМ-Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и над 70 модели и диорами на артилерийски системи били на въоръжение в Българската армия през годините. Моделите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и моделистите  Борислав Асенов, Валентин Велков, Красен Георгиев, Георги Цанков, Стефан Стефанов, Калин Меродийски, Ангел Йовчев, Чавдар Георгиев, Ангел Димитров, Цветелин Иванов

В обновената експозиция сме включили и два по нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Един от авторите на изложбата ОР кап. Стефан Стефанов споделя:

„Покойният вече полковник Янаки Янков, мой преподавател от Висшето военно артилерийско училище в Шумен разказваше следната история – на събиране четирима млади офицери се надхвалват – пилота казва: „Ние сме като Икар – гоним слънцето и като богове поразяваме противника отгоре“ … морякът : „Не ни е страх от бури и ветрове, във всяко пристанище ни посрещат с цветя .. врагът ни трепери само като ни види“ … танкиста : „Ние сме върхът на копието – първи виждаме противника,първи го поразяваме и първи ни посрещат с цветя “ Накрая става артилериста и казва „Самолетът е летящо оръдие, корабът – плуващо оръдие  а танкът – самоходно … така, че ВСИЧКО Е АРТИЛЕРИЯ!“

Създаването  филма към изложбата покава как музейното дело и историческата военна реконструкция могат да работят съвместно.

На базата на подобни филми е направен сценарий, който да не включва много фактологичен материал и да не прекалява с „екшън“ сцените, а да накара зрителя сам да потърси отговори на въпросите, които възникват в него .

Филмът е заснет на историческия хълм „Трапезица“ в един снимачен ден с две камери и дрон. Общото време на заснемането е около 6 часа материал. Сцените са проигравани по няколко пъти и заснети от различни ракурси. За филма са изработени модели на френска гранатохвъргачка, огнепръскачка, картечници „Шоша“ и „Шварцлозе“.

Обработката на материала и сглобяването на филма е отнела около два месеца. Финалната сцена е озвучена с авторска музика.

Екипът на филма е от членове на НД“Традиция“ Велико Търново и музейни работници.

За документалната  и историческата част отговаря д-р Симеон Цветков, който набавя снимките и документите, за заснемането и монтажа – Наталия Борисова и доц. д-р Пламен Събев от РИМ Велико Търново. Сцените на терен са режисирани от Стефан Стефанов.

В процеса на набавяне на материалите се  откри непубликувана снимка на поручик Стратия Мазгалов от личния архив на Николай Гичев. Представянето на филма е придружено и с малка фотоизложба от снимачния ден.

Tags: изложбафилмминиатюриНДартилерия

Изложба от пленера "Стефан Чуклев"

Новини от Панагюрище - Вт., 11/23/2023 - 11:17
На 21 ноември 2023 г., денят на християнското семейство в Исторически музей - Панагюрище се откри изложба от пленера "Стефан Чуклев". Събитието откри доц. д-р Атанас Шопов, директор на институцията. Творбите са изключителни, а авторите са надминали себе си. Всички гости имаха възможността да разгледат изложбата и да споделят своите мисли и чувства.

Subscribe to Народно читалище "ВИДЕЛИНА - 1865" съвкупност от новини