Агрегатор на източници

148 години от избухването на Априлското въстание

Новини от Панагюрище - Съб., 04/20/2024 - 09:51

148 години от избухването на Априлското въстание! Поклон пред паметта на всички онези, които самотвержено, безусловно и с готовност дадоха живота си, за да я има България!

Tags: 148 годиниАприлско въстаниеизбухване

Урок по родолюбие

Новини от Панагюрище - Пет., 04/19/2024 - 16:09

Първокласниците на СУ "Нешо Бончев" проведоха урок по родолюбие в Тутевата къща. Той беше посветен на 148 години от обявяването на Априлското въстание. Учениците бяха посрещнати от Димитър Гешков, уредник в къщата.

Урок по родолюбие

Новини от Панагюрище - Пет., 04/19/2024 - 16:09

Първокласниците на СУ "Нешо Бончев" проведоха урок по родолюбие в Тутевата къща. Той беше посветен на 148 години от обявяването на Априлското въстание. Учениците бяха посрещнати от Димитър Гешков, уредник в къщата.

„РЕЛИКВИ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ 1876 ПАНАГЮРИЩЕ“ В РИМ-ДОБРИЧ

Новини от Панагюрище - Пон., 04/15/2024 - 10:54

В навечерието на 148-та годишнина от Първото български велико народни събрание на Оборище изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” на Исторически музей – Панагюрище се откри в зала „Възраждане“ на РИМ – Добрич. Поканата за гостуване беше отправена от ръководството на музея в Добрич. Повод за нея е 148-годишнината от Априлското въстание и желанието на ръководството събитията в тази героична епоха да се популяризират в района на североизточна България. Автори и куратори на изложбата са доц. д-р Атанас Шопов – директор на ИМ – Панагюрище, Ирина Ботева – главен уредник и Методи Навущанов – уредник в музея. В експозицията са включени 77 движими културни ценности. Гражданите и гостите на град Добрич ще имат рядката възможност да се докоснат до реликвите, принадлежащи на героите от Април 1876 година. Акцент е копието на Главното въстаническо знаме, извезано от Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня през 1901 г. по случай 25-годишнината от Априлското въстание.

Сред експонатите са кокардите – лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на м. Оборище, Евангелието и оръжие на поп Груйо Бански, револверът на Райна Княгиня и нейната Автобиография, издадена в Москва през 1877 г. Интерес предизвикат оригинално въоръжение и снаряжение на въстаниците, традиционно панагюрско женско и мъжко облекло от XIX век, въстаническа униформа и др. Изложбата се допълва с въоръжение и снаряжение на османската редовна армия и башибозук, предоставени от РК „46-ти пехотен Добрички полк“ – НД „Традиция“. Възстановка на съдбовния 20 април 1876 г. – обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, възпроизведено от членовете на РК „46-ти пехотен Добрички полк“ – НД „Традиция“, беше впечатляващо допълнение към откриването на изложбата. Благодарим на екипа на РИМ – Добрич и членовете на РК „46-ти пехотен Добрички полк“, които се включиха в организацията и експонирането на изложбата. Изложбата гостува в РИМ – Добрич от 12 април 2024 г. до края на м. юни 2024 г.

Снимки: 

ОТ 14 ДО 16 АПРИЛ НА М. ОБОРИЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА ПЪРВОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Новини от Панагюрище - Пон., 04/15/2024 - 10:44
„Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения - искам да кажа, прогонни и дневни пари - на които бяха: грозната бесилка и заптийският камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде.” Из "Записки по българските въстания", Захари Стоянов Преди сто четиредесет и осем години в красивата и закътана местност Оборище се събират народните представители на Първото българско велико народно събрание. С вишегласие и спорове те решават действията и подготовката за предстоящото Априлско въстание.

"Априлска епопея 1876-та Привременно правителство"

Новини от Панагюрище - Вт., 04/04/2024 - 17:03

От днес, 4.04.2024 г., в Изложбената зала на музея е подредена и може да бъде разгледана художествена изложба "Априлска епопея 1876-та Привременно правителство". Изложбата е посветена на 148-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

Tags: изложбаАприлска епопеягодишнинаИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

Музейният комплекс - сцена на младежки дух и ентусиазъм

Новини от Панагюрище - Вт., 04/04/2024 - 15:08

Тази седмица дворът на Музейния комплекс беше огласян от песни и танци, изпълнени от деца и младежи от гр. София. В понеделник, 1-ви април, ученици от 73 СУ "Владислав Граматик" - София, след като разгледаха музейните експозиции, спонтанно с въодушевление и от душа, изпяха песента "Боят настана". Главният уредник Ирина Ботева ги поздрави за ентусиазма и родолюбието и им пожела да бъдат здрави и да обичат Родината си.

В четвъртък, 4-ти април, учениците от 144 СУ "Народни будители" посетиха музея и с огромно желание ни поздравиха с танцово и музикално изпълнение. Ръководителите - на оркестъра Константин Фиданчев, на танцьорите Анелия Карчева и корепетиторът Добромир Спасов, се включиха в импровизирания концерт и изразиха прекрасни впечатления от музея. Площадката в двора на музея се превърна в сцена, на която танцьорите изпълниха композицията "Шарена гайда", а музикантите - Дайчово хоро.

Благодарим за вълнуващото преживяване и им желаем успехи!   Линк към изпълненията --------> https://www.facebook.com/museumpan1876 Tags: ученициСофиятанцимузикаизпълнениямузеен комплексИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

"Ордени, медали, плакети и почетни знаци от фонда на отдел "Най - нова история"

Новини от Панагюрище - Вт., 03/28/2024 - 15:12
От днес, 28 март 2024 г. на разположение на посетителите в музея е изложбата "Ордени, медали, плакети и почетни знаци от фонда на отдел "Най - нова история"." Изложбата ни запознава  с възникването и развитието на наградната система на България, с  държавните отличия, създадени и раздавани от 1946 г. до 1991 г. на граждани  за заслуги, годишнини и рождени дни съхранявани във фонда на отдел "Най-нова история" към ИМ - Панагюрище. Фонд "Най - нова история"съхранява колекция от ордени, медали, плакети, почетни знаци и отличия, дарени на музея от граждани, културни дейци, военни и полицаи, допринесли за развитието на икономиката, образованието, културата,обществения и политически живот в Панагюрския край от 1944 г. до 1990 г.

Subscribe to Народно читалище "ВИДЕЛИНА - 1865" съвкупност от новини