Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 1 час 9 мин.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Нед., 12/17/2017 - 13:06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: весели празнициКоледниНовогодишни

Изложба "Живопис"

Пет., 12/15/2017 - 21:37

Тази вечер, от 17:30 ч. в изложбената зала на Исторически музей се откри изложба "Живопис". Нейн автор е д-р Станислав Бадаланов, специалист по медицинска паразитология. Мероприятието откри доц. д-р Атанас Шопов, директор на музейната институция. Изложбата беше уважена от г-н Никола Белишки, кмет на община Панагюрище, г-жа Галина Матанова, зам. кмет на община Панагюрище, приятели на твореца, колективът на музея и много други гости.
Д-р Бадаланов е роден в град Лом. Това дава отговор на въпроса за обичта му към реката и присъствието на водата в неговите картини. Не е завършил художествена академия. Изложбата на твореца - лекар е една палитра от цветове събрани в тези 46 творби на художника. Те разкриват тънките нюанси на човешкия живот, състояния и настроения. Картините са в стил реализъм.

Tags: изложбаЖивописд-р Бадаланов

Музеят получи ново дарение, с което ще дообогати фонда на библиотека си

Ср., 12/13/2017 - 11:28

Дори и в края на годината музеят не спира да получава ценни дарения. Днес, 13 декември 2017 година инж. Лушка Апостолова, директор на ПГИТМТ гр. Панагюрище дари на музейната институция комплект от книги: "Златната роза" от Константин Паустовски, сборник разкази, принадлежност на Нешка Робева, произведения на Неофит Рилски и Мария Грубешлиева и "Български език" за II-ри клас от 1964 г. Директорът на музея, доц. д-р Атанас Шопов сподели, че в историята и философията само писменото слово остава и в нашата библиотека, то може да се съхранява. В знак на благодарност инж. Лушка Апостолова получи Свидетелство за дарение. Волята на дарителя е книгите да се използват за обогатяване на фонда на библиотеката към институцията и всеки който желае да може да се докосне до тях.

Tags: Дарениекомплект от книгиЗлатната розаСнимки: 

Грейнаха светлините на коледната елха в музея

Ср., 12/13/2017 - 10:58

С Коледен дух за поредна година грейна празничната елха в Исторически музей-Панагюрище. Колективът на институцията пожелава на всички да посрещнат с добро настроение Рождество Христово и Нова година, да има мир и спокойствие, здраве и повече добри неща. 

Tags: Коледен духелхаисторически музей

И З Л О Ж Б А

Пон., 12/11/2017 - 09:56

На 15 декември 2017 г. от 17:30 ч. в Исторически музей-Панагюрище ще бъде открита изложба живопис. Автор на творбите е д-р Станислав Бадаланов.

 

 З А П О В Я Д А Й Т Е!

Tags: изложбаЖивописИсторически музей-Панагюрище

Братя Павел, Петко и Михо Дейкови откриват Панагюрското златно съкровище

Пет., 12/08/2017 - 09:18

Панагюрското златно съкровище е един от шедьоврите на тракийското изкуство. Състои се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг.  Съкровището е открито на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Дейкови. Смята се, че комплектът е част от хазната на Александър III  Велики и Лизимах или от съкровищница на храм. Иван Венедиков смята, че съкровището е принадлежало на одриския владетел Севт III.  Датировката му е от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Този набор от трапезни съдове са били използвани най-вероятно за религиозни церемонии. В стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Tags: Панагюрско златно съкровище

Работно време на музея по Коледните и Новогодишните празници

Вт., 11/28/2017 - 09:55

Във връзка с Коледните и Новогодишните празници Исторически музей-Панагюрище ще има следното работно време:

 

24 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. - ПОЧИВЕН ДЕН!

 

25,26, 27 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. - ОТ 9:30 Ч. ДО 17:00 Ч. С ПОСЕТИТЕЛИ.

30 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. - ОТ 9:30 Ч ДО 17:00 Ч. С ПОСЕТИТЕЛИ

31 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. - ЗА ПОСЕЩЕНИЕ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ САМО МУЗЕЕН КОМПЛЕКС И КЪЩА МУЗЕЙ "РАЙНА КНЯГИНЯ" С РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ 10:00 Ч. ДО 14:00 Ч. С ПОСЕТИТЕЛИ.

 

1 ЯНУАРИ 2018 Г. - ПОЧИВЕН ДЕН!

Tags: работно времеИсторически музей-ПанагюрищеКоледни и Новогодишни празници

Ново ценно дарение за музея

Вт., 11/21/2017 - 14:00

Днес, 21 ноември 2017 г., Исторически музей-Панагюрище получи ново ценно дарение. Г-н Стоян Митков Мачеев дари на музея препариран вълк. Волята на дарителя е с този препарат да се дообогати природонаучната сбирка. В знак на благодарност директорът на музейната институция,  доц. д-р Атанас Шопов връчи на дарителя Свидетелство за дарение. Той подчерта, че всяко дарение е много ценно на музея, особено когато човек реши да се раздели със своя лична ценност. "Радвам се, че дарителството и щедростта все повече се засилват сред панагюрци. Дарителството е израз на човеколюбие, родолюбие и щедрост" - допълни г-н Шопов.

Tags: препаратвълкСтоян МачеевСнимки: