Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 2 часа 17 мин.

ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ОТНОВО У ДОМА

Вт., 10/04/2018 - 12:29

Днес, 4 април 2018 г. – Велика сряда Панагюрското златно съкровище за пореден път се завърна в зала трезор на Исторически музей-Панагюрище. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на уникалните тракийски съдове от 4 април до 11 юни.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Tags: исторически музейПанагюрско златно съкровищеСнимки: 

ИЗЛОЖБА НА СКУЛПTOРА СТАВРИ КАЛИНОВ В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПАНАГЮРИЩЕ

Вт., 06/21/2018 - 10:29

На 20.06.2018 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба на световноизвестния скулптор и художник Ставри Калинов. Тя е част от юнските празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота”, организирани от Община Панагюрище. На откриването присъстваха кметът на общината Никола Белишки и зам. кметът Галина Матанова, която благодари на Ставри Калинов за приетата покана да гостува в Панагюрище със своите творби. Гостите имаха възможност да разговарят с автора, след което разгледаха и изложбата.

Tags: Исторически мзей-ПанагюрищеизложбаСтаври КалиновСнимки: 

ПОКАНА ЗА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА 180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ. МАРИН ДРИНОВ

Пон., 06/18/2018 - 11:38

 

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

ХАРКОВСКИ НАЦИОНАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ – УКРАЙНА

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – БАН

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ

 

 

 

ВИ КАНЯТ

 ДА УЧАСТВАТЕ В

МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ,

ПОСВЕТЕНА НА 180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА

ПРОФ. МАРИН СТОЯНОВ ДРИНОВ

 

Дата на провеждане: 19 – 20 октомври 2018 година

Място: Исторически музей – Панагюрище

 

 

         През 2018 год. се навършват 180 години от рождението на проф. Марин Стоянов Дринов – учен, общественик, държавник. Организирането на Научната конференция има за цел да интерпретира неговото значимо дело през погледа на съвременните научни търсения, като се аргументират нови факти и явления, разглеждат се личности и събития.

Тематичният обхват на конференцията има за цел да не се пропуснат личности, селища и райони, свързани с личността и дейността на проф. Марин Дринов.

 

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

 

        Всеки желаещ да участва в конференцията е необходимо да представи:

 

- Заявка за участие (по приложената регистрационна форма и резюме до 500 знака) - до 10 септември 2018 год.;

- Експозе/презентация   по време на конференцията до 10 минути;

- Докладът да бъде предоставен  на хартиен и електронен носител  (в деня на конференцията) за включването му в сборник с материалите от конференцията;

- Доклад:

 до 20 стандартни страници; 

           - Съобщение:

до 10 страници;

           - Шрифт Times New Roman, Pt 14;

цитирането – в края на текста

 

 

      Електронен адрес за изпращане на заявките за участие в конференцията:  histmuzpan@abv.bg

Потвърждение на заявката на електронната поща на всеки участник – до 30. 09. 2018 г.

 

            Командировъчните разходи са за сметка на участниците.

         Адрес:

4500 гр. Панагюрище

Исторически музей

ул. „Райна Княгиня” № 28

 

            Телефони за контакти:

            0357/6 37 12;

           0884/946 031 – Ирина Ботева;

           0884/556 647 – Радослав Станчовски

 

 

Поканата в електронен вариант е достъпна и на сайта на Исторически музей – Панагюрище: www.museumpan.com

 

 

            С уважение,                                                                       

 Директор                                                      

           на  Исторически музей – Панагюрище 

           доц. д-р Атанас Шопов                                 

 

 

/*-->*/

Tags: Международна научна конференцияПроф. Марин Стоянов ДриновИсторически мзей-Панагюрище

ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ОТПЪТУВА ЗА НИМ

Пон., 06/11/2018 - 15:39

След повече от двумесечно пребиваване в залата-трезор, днес 11.06.2018 г. Панагюрското златно съкровище отпътува за Националния исторически музей в София. Дълго време посетителите имаха възможност да се насладят на уникалните съдове, експонирани във витрините на залата. А една седмица две съкровища - сребърното и златното впечатляваха гостите на Панагюрище. От днес в залата-трезор е експонирано златно копие на Панагюрското златно съкровище.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

75 ГОДИНИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПАНАГЮРИЩЕ

Нед., 06/10/2018 - 12:17

На 08.06.2018 г. Исторически музей-Панагюрище отбеляза 75-годишен юбилей. Тържественото честване откри доц. д-р Атанас Шопов, директор на музея: „Най голямата награда, която ние, работещите в музея получаваме е тази от посетителите, които идват, оценяват и отново се втъщат тук.” Последва прожекция на филм представящ 75-годишното развитие на музея.

„75 години Исторически музей-Панагюрище се развива и успява благодарение на неуморната работа на музейните работници, на взаимодействието и доброто сътрудничество с държавното и общинско ръководство, с правителствени и неправителствени организации, учебните заведения, бизнеса и обществеността”, каза главен уредник Ирина Ботева и представи гостите Христо Калоянов-председател на Общински съвет-Панагюрище, зам.- кмета на община Панагюрище Георги Павлов, Борис Хаджийски- председател на Сдружение „Български музеи”, Атанас Атанасов, Георги Керкеняков и Георги Абдулов, директори на Исторически музей-Панагюрище в различни периоди от неговото развитие. На тържеството присъстваха още представители на Министерството на културата, колеги работили през годините в музея, както и колеги от музеите в страната.

Приветствия към екипа на Историческия музей отправиха зам.- кметът Георги Павлов, председателят на Сдружение „Български музеи”- Борис Хаджийски, Здравчо Здравчев-правнук на Райна Княгиня и председател на Родов комитет „Райна Княгиня”. Поздравителни адреси музеят получи от Министъра на културата Боил Банов, Обласния управител на област Пазарджик Стефан Мирев, музеите в страната и още много институции, фирми и организации.

Празникът продължи с музикалните изпълнения на Виктория Манева, Габриела Шкодрева и танците на Представителен фолклорен танцов състав „Тангра”- с. Попинци.

Tags: Исторически музей Панагюрищечестване75 годиниСнимки: 

ИЗЛОЖБАТА „СРЕБЪРНО СЪКРОВИЩЕ ОТ ПАНАГЮРИЩЕ”

Ср., 06/06/2018 - 10:31

На 05.06.2018 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба „Сребърно съкровище от Панагюрище”. Начало на събитието постави Васил Кацаров, археолог в музея. Той приветства гостите и: „Днес отбелязваме 115-годишнината от откриването на Панагюрското сребърно съкровище от могила Мрамор. Изложбата преминава под  знака и на още една годишнина – 75 години от създаването на Исторически музей – Панагюрище. Изложбата е резултат от доброто партньорство между Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище, НАИМ – БАН и „Асарел-Медет”АД, които финансираха реставрацията на предметите и издаването на каталога.” Той ги запозна с историята, свързана с откриването на ценната находка и популяризирането и от Богдан Филов. Припомни имената на работещите в музея археолози – Петър Горбанов, Петко Пунтев, Атанас Атанасов, Юлиана Дончева и Георги Абдулов, които дават своя принос в проучванията на Община Панагюрище и Панагюрския край.

Директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов поздрави гостите с добре дошли и сподели, че е изключително радостен от факта, че двете съкровища, златното и сребърното са заедно у дома. „Сакралната близост на могила Мрамор и местност Мерул, където е открито Панагюрското златно съкровище провокират екипа на музея да осъществи изложбата и да събере двете съкровища на едно място.” Доц. Шопов благодари за доброто сътрудничество с Националния Археологически Институт с музей – БАН.

Доц. Христо Попов, зам. директор на НАИМ - БАН поздрави доц. д-р Атанас Шопов и Васил Кацаров за инициативата и реализацията на изложбата.Благодари и на колегите си отНАИМ - БАН, а също и на „Асарел-Медет”АДза финансовата подкрепаоказана от тях за реставрация и консервация на част от артефактите. Доц. Попов подари каталог на изложбата „Злато и бронз” на доц. Шопов и прокуриста на „Асарел-Медет”АД Галя Костова, която поздрави присъстващите с реализирането на изложбата.

Кметът на община Панагюрище, Никола Белишки благодари на екипа на музея за постояната работа, свързана с популяризирането на историческото минало на града. Изказа благодарност към екипа на Националния арехеологически институт и музей при БАН за направения жест към панагюрции на спонсорите „Асарел-Медет”АД, защото без тях  жителите на града нямаше да могат да се насладят на тези две съкровища.

Последва кратка презентация за сребърното съкровище представена от Васил Кацаров, след което гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с ценната находка.

Сребърното съкровище от могила Мрамор ще гостува в Исторически музей-Панагюрище до края на 2018 г.

Tags: Исторически музей - Панагюрищеоткриванеизложбасребърно съкровищеСнимки: 

ОТКРИВАНЕ ПЛОЧА НА ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ

Вт., 06/05/2018 - 09:28

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков чертаеше своя живот според наследените родови традиции, според завета на дедите и според своето собствено разбиране, че личните каузи трябва да включват с приоритет каузите на „Асарел-Медет“ АД, на община Панагюрище, на минния бранш и на България. С делата си доказа, че това не е само декларация, а реализирани постижения.

Безкрайно горд от рода и града си проф. Цоцорков изучаваше света, но винаги се завръщаше тук, за да работи за едно по-добро бъдеще на Панагюрище. Той е човекът, който в смутните години на прехода изправи „Асарел – Медет” на крака и го направи мощно предприятие. „Асарел – Медет” АД се превърна в най-голямото и структороопределящо предприятие в Община Панагюрище и Пазарджишка област, едно от водещите индустриални предприятия в страната и разпознаваемо име в световен мащаб. По инициатива и с помощта на проф. Цоцорков в Община Панагюрище и в страната се реализираха многобройни проекти в областта на културата, образованието, здравеопазването, спорта, научните изследвания и екологията. Осъществените дарителски проекти в Община Панагюрище я превърнаха в притегателно място за посещение и за професионална реализация.

С Решение № 359/ 18.05.2017 г., прието с Протокол №23на Общински съвет Панагюрище името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков се вписа в Мемориалната стена в Исторически музей – Панагюрище.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков заслужи мястото си сред най-видните личности, които прославиха и съзиждаха Панагюрище и България.

На официалното откриване присъстваха семейство Цоцоркови, председателят на Общински съвет-Панагюрище, ръководството на Община Панагюрище, представители на „Асарел – Медет” АД, на бизнеса и панагюрската общественост.

Tags: Исторически музей - ПанагюрищеплочаоткриванеЦоцорковСнимки: 

СЛЕД 115 г. ПАНАГЮРСКОТО СРЕБЪРНО СЪКРОВИЩЕ ПРИСТИГНА В ПАНАГЮРИЩЕ

Пон., 06/04/2018 - 17:10

Днес, 04.06.2018 г. в Исторически музей-Панагюрище пристигна Панагюрското сребърно съкровище. То е открито през далечната 1903 г. в могила, разположена в периферията на античнотоселище Мрамор, южно от града. Единствената информация с която разполагаме от откриването е публикацията на Богдан Филов излязла от печат през 1919 г. От нея става ясно,че съкровището е открито през месец май 1903 г. край Панагюрище. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел в могилата отстрани е бил погребан и неговия кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава. Репертоарът от находки в могилата, които може да определим като своеобразно съкровище, е разнообразен и включва над 70 експоната с висока художествена стойност,изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 5 юни 2018 г. от 17:30 ч. в Информационната зала на „Зала трезор на Панагюрското златно съкровище”.До края на годинатагостите и жителите на Панагюрище могат да се запознаят отблизо с ценната находка.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет” АД.

Tags: Исторечиски музейсребърно съкровищемогила МраморСнимки: 

IN MEMORIAM

Вт., 05/29/2018 - 12:55

Почина големият български художник акад. Светлин Русев. Неговото име ще остане винаги свързано с историята на българската култура. Той беше харизматична личност с дълбоко и проникновено творчество. Неговите произведения отразяваха богатия му вътрешен мир и социалната му ангажираност. Винаги търсещ и експериментиращ, той се отличаваше със своята чуствителност към важните теми на съвремието. Изкуството му беше и ще остане завинаги в съкровищницата на българското изобразително изкуство. Името му ще бъде запомнено с неговата отзивчивост и готовност за подпомагане дейността на българските музеи, в частност и музея в Панагюрище.Именно той съхрани богатите колекции от произведения на изкуството – живопис, графика, скулптура, керамика, които по волята на колекционера Иван Деянов, изпълнена след неговата смърт от близките му беше дарена на музея в Панагюрище.

 

 

 

 

Откриване на изложба "Дарение Иван Деянов", 23.09.2004 г.

Исторически музей - Панагюрище

С личното му участие и средства бяха организирани два показа на най-представитвлните произведения от дарението, единият в Панагюрище другият в София, реализирани през 2004 г. Те бяха посветени на 100-годишнината от рождението на колекционера Иван Деянов. На тях Светлин Русев представи колекциите и личността му. В словата си изрази своето преклонение пред делото на Иван Деянов.

Музеят в Панагюрище е признателен на световноизвесния творец акад. Светлин Русев за методическата помощ оказана на място при идентификация на худежествените произведения в колекциите на Иван Деянов!

Поклон пред свтлата му памет!

 

 

 

 

Tags: Исгорически музейСветлим Русевв памет