Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 1 час 26 мин.

Летни занимания 2024 г.

Пон., 07/08/2024 - 16:49

И тази година стартирахме летните занимания в музея. Програмата ни ще продължи цяла седмица. Днес бяхме в прохладния двор на Природонаучния музей. С много усмивки, вълнение и креативни идеи децата от различни възрастови групи твориха, рисуваха и изработиха пъстри произведения.

Tags: децаприродонаучен музейпроизведения

"История на протипожарната служба гр. Панагюрище"

Нед., 07/07/2024 - 10:19

На 4.07.2024 г. в конферентната зала на Исторически музей - Панагюрище се представи книгата "История на противопожарната служба гр. Панагюрище". Тя е изготвена по сведения на о.з. полковник Георги Митов, бивш началник на пожарната в града. Нейн съставител е Васил Станчев. Обхваща периода между 1944-1998 г. В книгата са включени снимки и материали от архивите на Исторически музей - Панагюрище, на работещи в музея и Общинска библиотека "Стоян Дринов" гр. Панагюрище

Tags: противопожарна службаисторияГеорги МитовПанагюрищеСнимки: 

СУ "Нешо Бончев" раздаде дипломите на своите десетокласници

Вт., 07/04/2024 - 11:00

Средно училище "Нешо Бончев" раздаде дипломите за завършен десети клас на своите възпитаници. Тържествената церемония се състоя в конферентната зала на Исторически музей - Панагюрище в присъствието на учители, ученици и родители.

Tags: дипломидесети класСУИсторически музей - ПанагюрищеСнимки: 

Ново дарение постъпи в музея

Ср., 07/03/2024 - 09:47

Вчера, 02 юли, Исторически музей - Панагюрище получи интересно дарение. Господин Никола Панчовски от Панагюрище се раздели с ценна наследствена вещ. Това са автентични кожени дисаги от конско седло, украсени с флорални мотиви. Директорът на музея, доц. д-р Атанас Шопов, благодари на дарителя като му връчи традиционното за институцията Свидетелство за дарение. Постъпилата вещ ще обогати Етнографския фонд на музея.

Tags: дисаги за конско седлоДарениеНикола ПанчовскиПанагюрищеСнимки: 

Финализиране на проект за дигитализация на експонати

Пон., 06/17/2024 - 15:48
Завърши проектът на Исторически музей – Панагюрище "Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)", финансиран от Министерство на културата по програма за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Чрез дигитализация на движими културни ценности проектът представя по нов и иновативен начин реликви от фонда на Исторически музей – Панагюрище, включени в постоянната експозиция на музея. Излъчването на монитор и с мултимедиен проектор на двуезичните клипове – на български и на английски език, дава много по-добра възможност на българските и чужди посетители да се запознаят с историята на Панагюрище. Дигитално представените движими културни ценности са символи на Панагюрище – копието на главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня през 1901 г.; знаме № 12 на Банската чета; Поибренският кръст, носен в Хвърковатата чета на Бенковски; оръжие на герои от Априлската епопея – Райна Княгиня, поп Груйо Бански, Лука Ланджев; оръжие на въстаници и на турската войска; златното лъвче на Георги Нейчев – представител от Панагюрище във Великото народно събрание на Оборище през 1876 г.; униформа на Павел Бобеков – хилядник на Панагюрище по време на Априлското въстание; черешово топче и сандък на Иван Джуджев за пренасяне на оръжие.

Сред дигитализираните културни ценности са монетите от монетния двор към църква „Свето Въведение Богородично“ т. нар. „кюшелати бинллета“; „бонджур“ – най-впечатляващата част на панагюрското градско женско облекло и първият български вечен календар на Цвятко Хаджигеоргиев, отпечатан 1818 г. в гр. Будим (дн. Буда, част от Будапеща). Идеята на екипа, реализирана в проекта, е чрез дигиталните изображения на реликвите от Възраждането да се покаже стопанското и духовно израстване на Панагюрище, въз основа на което градът става център на Априлското въстание. Да се покаже вярата в Бог, която е крепяла българина през времената на подтисничеството. Проектът показва движимите културни ценности, които са символи на Панагюрище и България, и в същото време представляват интерес за посетителите. Дигиталният прочит пренася зрителя в атмосферата на богатото и проспериращо Панагюрище, въстанало срещу мощната Османска империя. Екип на проекта: доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева и Методи Навущанов. Изпълнители на проекта: "Торнадо Студио" ООД, гр. Русе. Tornado Studios, https://www.tornado-studios.com/

Tags: проекткултурни ценностидигитализацияСнимки: