Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 2 часа 6 мин.

Отбелязваме 3 март

преди 2 часа 36 мин.

Панагюрище отбеляза тържествено националния празник на България. Пред паметника на ген. Дандевил, командващ Трета Гвардейска пехотна дивизия, освободила Панагюрския край, се събраха граждани и гости на града. Сред тях бяха ръководството на Община Панагюрище - председателят на Общинския съвет Иван Лалов, г-н Петър Каменски - временно изпълняващ длъжността кмет на Община Панагюрище, представители на политически партии и  културни институции.

С емоционално слово директорът на Историческия музей - доц. д-р Атанас Шопов откри тържеството.

"Трети март! 19 февруари ст.ст. Сан Стефано, близо до Цариград ще остане в историята с названието на мир, който ще се превърне в съкровена мечта на българина. Пет века продължава борбата на българския народ против османския поробител. Народните будители, хайдушкото и четническото движение, борците за българска църква, апостолите на революцията работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българското освобождение.

Текат дните на една тревожна пролет. С кремъклийки, пищови и черешови топчета българите известиха на света, че са народ достоен за свобода. 

Свободата на България не идва даром. Тя е дълбоко изстрадана! 3 март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлската епопея 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, румънските и финландските воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството!

Затова днес да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата, да си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното ни пробуждане."

"Дами и господа, нека сега от позицията на времето да съхраняваме и развиваме нашата свобода, нека знаем и с гордост да пазим и безкомпромисно да отстояваме, в това сложно и динамично време, достойнството си на народ, който знае откъде идва и накъде отива, да съхраняваме и внасяме нашата идентичност в Общия европейски дом, където битува мотото "Единство в многообразието"!"

 

Последва поднасяне на  венци и цветя  пред паметника на ген. Дандевил в гр. Панагюрище. Г-н Шопов благодари на всички дошли да почетат паметта и героизма на загиналите за свободата на България. Отбелязването на 3 март продължи с празнично шествие със 110-метров трибагреник, който се положи на хълма "Маньово бърдо" при Мемориален комплекс "Априлци". 

 

Tags: 3 мартвойскиген. ДандевилсвободаБългария

ЮГОИЗТОЧЕН СЪЮЗ НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ „Ваня Райкова“ – Бургас на посещение в Панагюрище

Вт., 02/22/2024 - 15:34

Днес, 22 февруари 2024 г. на посещение в Исторически музей-Панагюрище бяха представители на ЮГОИЗТОЧЕН СЪЮЗ НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ „Ваня Райкова“ – Бургас. Те бяха посрещнати от доц. д-р Атанас Шопов, директор на музейната институция, който ги приветства с „добре дошли“. С историята на Панагюрище, с неговото героично минало и с експозициите на музейните обекти подробно ги запозна уредникът Методи Навущанов. Гостите получиха символични подаръци и благодариха за топлото и сърдечно посрещане. С радост споделиха, че подарените им от нас метериали ще намерят място в тяхната библиотека и ще служат за обогатяване знанията на техните служители. Породиха се идеи за бъдещо съвместно сътрудничество в областта на туризма.

Tags: туризъмБургасдоц. д-р Атанас Шопов

Урок по родолюбие......

Пон., 02/19/2024 - 17:02

Днес, 19 февруари 2024 г. ученици от 1 до 4 клас на СУ "Нешо Бончев" гр. Панагюрище посетиха Историческия музей на града и отдадоха заслужена почит към делото на Апостола на свободата. Те бяха посрещнати от Сабина Барзекова - екскурзовод, която ги запозна с интересни факти от живота, делото и посещенията на Левски в Панагюрище. 

151 години от гибелта на Васил Левски!

Пон., 02/19/2024 - 14:02

Днес, 19 февруари 2024 г. Панагюрище отбеляза годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Пред паметната плоча в двора на Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, слово посветено на българския национален герой произнесе Сабина Барзекова - екскурзовод при Исторически музей-Панагюрище :

 

"Днешният ден е печален и славен, знаменит и тъжно смълчан. Защото един достоен младенец бе погледнал в бъдещето и бе пожелал свободата по-силно от собствения си живот."

151 години ни делят от онзи ужасен миг, в който Васил Левски произнася своите последни думи: "Всичко, каквото съм сторил, сторил съм го за народа си". Взема своето последно причастие от поп Тодор и отива към смъртта. Без да се страхува, славно и героично гледа към бесилото, защото знае, че такава е достойната смърт, защото всеотдайно и чисто  вярва, че свободата и смъртта са двете страни на един и същи образ.

 

Преди 151 години Васил Иванов Кунчев извървява своите последни земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава – вечна слава, вместо тъмнина – запалва факела на свободата.

 Отбелязвайки годишнина от гибелта на народния герой - славния апостол на свободата, ние честваме делото на истинския борец за свобода, правда и независимост. Той е човекът, който презря своите собствени интереси, напусна тясната дяконска килия и решително поведе борбата за освобождение на подтиснатия народ. Лишенията, болките, страданията са негови единствени спътници, недоимъкът и гладът  са единствените му гости, а свободата - единствената награда. 

Нека си спомним за делото му не само в този  паметен  ден. Нека си спомним героя, неговия завет, саможертвата му. Нека си спомним какво му дължим – на него, на себе си, на България…"- с тези думи се обърна г-жа Барзекова към присъстващите.


 

Тържествената програма продължи с художествени изпълнения на децата от Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм и Център за подкрепа за личностно развитие гр. Панагюрище.

В знак на признателност бяха поднесени цветя от : Желязко Гагов - кмет на Община Панагюрище, Общински съвет Панагюрище, Стефан Мирев - народен представител, Общински съветници на ПП ГЕРБ, Исторически музей-Панагюрище, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, Център за подкрепа за личностно развитие, ОУ "Проф. Марин Дринов", ОУ "20 Април", Детска градина "Райна Княгиня", Съюза на офицерите от запаса, "Асарел-Медет" АД.

Левски е жив в сърцата ни, в делата ни, в мислите и решенията ни! 

ПОКЛОН, ДЯКОНЕ!

 

Tags: 151 годиниАпостолагибелВасил Левски

Злите сили - прогонени

Съб., 02/10/2024 - 09:57

Вчера в Исторически музей - Панагюрище кукери гониха злите сили и духове. Първокласниците от Основно училище “Двайсти април”, заедно с учителя Петър Немски, посетиха музея. Малчуганите бяха сложили ръчно изработени от тях с много труд кукерски маски. Инициативата се реализира в часовете по словесен фолклор, в които първокласниците се запознават с българския фолклор, традиции и легенди. Така маскирани, те викаха, скачаха и бягаха, с което отблъснаха лошите сили и влияния от музея. Благодарим на г-н Немски и малките априлци за емоцията и старанието да се пазят и помнят българските традиции и обичаи.

Tags: кукеримузейаприлцимаскиСнимки: 

Емоционално откриване на изложба с автор Нистор Хаинов

Вт., 02/08/2024 - 09:41
С препълнена зала, много емоции и сълзи от щастие се откри изложбата "Спомен за незабравимите и ....още нещо". Приветствие към гостите направи доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей-Панагюрище. Нистор Хаинов, автор на художествените платна сподели за идеята, която го е вдъхновила чрез изкуството си да изрази своята мисъл, а именно да не потънат в забрава редица известни български личности. За поддържане на артистичния дух допринесе вълнуващото изпълнение на Кристина Гочева. Изложбата е под наслов " 30 години след началото" т. е 30 години след първата изложба на Нистор Хаинов.

Tags: изложбаНистор Хаиновплатналичности

Приятелска среща между колеги

Пон., 02/05/2024 - 15:51

Днес случайността събра в Исторически музей-Панагюрище колеги и приятели от различни музеи. В непринуден разговор д-р Момчил Маринов - директор на Исторически музей "Искра", гр. Казанлък и колегите от РИМ - Велико Търново - д-р Симеон Цветков и инж. Стефан Стефанов обсъдиха настоящи и бъдещи съвместни проекти между музеите. 

Tags: приятелска срещаИсторически музей - Панагюрищеисторически музейРИМ - Велико Търново