Новини от Панагюрище

Subscribe to Новини от Панагюрище източник
Обновен: преди 23 мин. 1 сек.

ПРАЗНИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ НА МУЗЕЯ

Пон., 12/10/2018 - 10:13

Във връзка с Коледните и Новогодишните празници Исторически музей-Панагюрище ще има следното работно време:

24 ДЕКЕМВРИ 201г. - ПОЧИВЕН ДЕН!

ОТ 25 ДО 30 ДЕКЕМВРИ 2018 г. - ОТ 9:30 ч. ДО 17:00 ч. С ПОСЕТИТЕЛИ.

31 ДЕКЕМВРИ 2018 г. - ЗА ПОСЕЩЕНИЕ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ САМО МУЗЕЕН КОМПЛЕКС И КЪЩА МУЗЕЙ "РАЙНА КНЯГИНЯ" С РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ 10:00 ч. ДО 14:00 ч. С ПОСЕТИТЕЛИ.

1 ЯНУАРИ 2018 г. - ПОЧИВЕН ДЕН!

Tags: Исторически мзей-Панагюрищеработно време

69 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

Съб., 12/08/2018 - 14:06

На 8 декември 1949 г. братята Павел, Петко и Михо Дейкови откриват в местността Мерул Панагюрското златно съкровище. Култовия сервиз се състои от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Изработено е в края на IVили началото на IIIв. пр. Хр.

Tags: Исторически музей - Панагюрищесъкровище

МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР В МУЗЕЯ

Съб., 12/08/2018 - 11:22

На 07.12.2018 г. в Исторически музей – Панагюрище се състоя музикално-поетична премиера на книгата „Приближаване до взрива“ на поета Атанас Капралов. Специално участие на представянето взе и композиторът Хайгашот Агасян. Вечерта започна с откриване на изложба „Хипократ и Пегас“ представяща творби на писатели медици от Възраждането до наши дни. Документалната експозиция е дело на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“, българския лекарски съюз, Националния литературен музей и Съюза на българските писатели.

Поетът Атанас Капралов представи пред присъстващите своето творчество, а Хайгашот Агасян изпълни няколко песни по стихове на Капралов.

Организатор на събитието е Арт-клуб „Асарел-медет“ със съдействието на Исторически музей – Панагюрище.

Tags: Исторически музей - Панагюрищекнига КапраловСнимки: 

Детските школи на ФК Милан и ФК Ювентус посетиха музея в Панагюрище

Вт., 12/04/2018 - 12:33

Днес,4 декември 2018 г. детските школи на ФК Милан и ФК Ювентус, както и италианските футболни легенди, сред които Салваторе Скилачи, Франко Барези, Анджело Коломбо и др. посетиха Исторически музей-Панагюрище. Гостите останаха силно впечатлени от изяществото на Панагюрското златно съкровище и от цялата експозиция в музея. Експонатите, които им грабнаха вниманието бяха различните модели оръжие, черешовото топче и въстаническите униформи.

Малките футболисти са част от Международния детски футболен турнир „Проф. д-р Л. Цоцорков“, който ще се проведе на 4 и 5 декември 2018 г. в спортната зала на гр. Панагюрище.

Да запалим елхата!

Пон., 12/03/2018 - 19:26

И тази година, както традицията повелява коледния дух завладя Исторически музей - Панагюрище. С много настроение и еуфория грейнаха светлините на коледната елха Колективът на музея пожелава на всички Светли празници!

МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНА ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА "ПРИБЛИЖАВАНЕ ДО ВЗРИВА"

Ср., 11/28/2018 - 11:11

Арт клуб "Асарел - Медет" и Исторически музей-Панагюрище

представят

МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНА ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА "ПРИБЛИЖАВАНЕ ДО ВЗРИВА" НА ПОЕТА АТАНАС КАПРАЛОВ СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА КОМПОЗИТОРА ХАЙГАШОД АГАСЯН.

Ще бъде открита и изложбата "Хипократ и Пегас" - творби на писатели медици от Възраждането до наши дни. Документалната експозиция е дело на Съюза на писателите лекари в България "Димитър Димов", Българския лекарски съюз, Националния литературен музей и Съюза на българските писатели.

Дата: 07.12.2018 г. /петък/

                                          Час: 17:30 ч.

                                                                 Място : Исторически музей-Панагюрище

                                            Вход: Свободен

 

 

 

 

Tags: музикално-поетична вечерАтанас КапраловмузейПанагюрище

ДАРИХА НА МУЗЕЯ ПЛЕТАЧНА МАШИНА

Вт., 11/20/2018 - 10:36

Фондът на Исторически музей-Панагюрище се обогати с още едно дарение. Г-н Георги Дилов от с. Попинци дари плетачна машина, закупена през 40-те години на XXв. от неговата баба Рада Николова Загорска. В знак на благодарност директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов връчи на г-н Дилов Свидетелство за дарениеи сподели, че за музейната институция всяко дарение е ценно. От своя страна г-н Георги Дилов също благодари, че тази семейна ценност ще бъде запазена за поколенията.

Tags: Исторически мзей-Панагюрищедарение ДиловСнимки: 

"Един час по история на Възраждането"

Пон., 11/19/2018 - 15:20

Във връзка с проект "Българският дух и предприемчивост през Възраждането", Национална програма "Музеите като образователна среда" - днес, 19 ноември 2018 г. ученици от 7а клас на СУ "Нешо Бончев" гр. Панагюрище, с ръководител г-н Марин Кушлов посетиха Исторически музей-Панагюрище. Те проведоха един час по история на Възраждането. Децата бяха посрещнати от доц. д-р Атанас Шопов, директор на институцията и от Сабина Барзекова, екскурзовод в музея. Те запознаха учениците и техният ръководител с технологиите на производство и развитие на занаятите в Панагюрище по време на Възраждането. Екскурзоводът в музейната институция заедно с любознателните седмокласници се разходиха из уличката, на която е разположен мекет на Панагюрска занаятчийска чаршия. Представени са занаятите - Абаджийство, Папукчийство, Златарство, Мутафчийство, Бакърджийство, Ковачница, Килимарство. За всеки един занаят на участниците в проекта им беше разказано за това каква суровина е била необходима, какви продукти са били произвеждани и с какви материали панагюрските занаятчии са си служили.

През годините на турско робство Панагюрище израства като голям занаятчийски център. Произведенията на панагюрските занаятчии са били необходими за турската държава и особено за войската. Голяма част от населението и специално турската войска са били обути с прочутите панагюрски шити цървули, а конницата е била оборудвана с кожи от панагюрските табахани. Панагюрските кожени изделия  и шаяци се славели из много страни. Занаятчийството и търговията допринасят за  завиден икономически разцвет на Панагюрище.

/*-->*/

Tags: Исторически мзей-Панагюрищепроектулица на занаятитеПанагюрищеабаджийствокилимарствоСнимки: